Kuukauden potilastapaus

Kaikki suomalaiset lääketieteelliset tiedekunnat ovat ottaneet MedEdun tuottaman MediOppi-koulutusympäristön opetuskäyttöönsä.

Lukuvuosina 2022-2024 MedEdu julkaisee yhteistyössä MEDigin ja lääketieteellisten tiedekuntien kanssa kuukausittain potilastapauksen MediOppi-koulutusympäristössä.

MediOpissa voit pelillistämisen keinoin arvioida ja kehittää omaa osaamistasi kliinisessä päättelyssä. Kohtaat potilaita, ja käytettävissäsi ovat vastaavat työkalut, kuin oikeastikin lääkärillä potilasvastaanotolla.

Simuloiduissa potilastapauksissa on yleensä tavoitteena määrittää diagnoosi ja sopiva hoito.

MediOppi on suunnattu erityisesti kliinisen vaiheen opiskelijoille. Potilastapaukset voivat käsitellä mitä tahansa medisiinan osa-aluetta, eikä potilastapauksien erikoisaloja julkaista etukäteen – ethän vastaanotollakaan välttämättä tiedä etukäteen, onko potilaan vaiva esimerkiksi sisätautien vai kirurgian alaa! Kokeile sovellusta rohkeasti, vaikka et olisikaan käynyt kaikkia kliinisiä kursseja!

Lisää potilastapauksia löydät myös Avoimista sisällöistä!

Pääsy potilastapauksiin

Potilastapauksiin pääsee yliopiston verkosta taikka yliopiston VPN-yhteydellä. Mikäli sinulla on ongelmia päästä potilastapaukseen, lähetä palautetta sivun alalaidan laatikolla tai sähköpostilla, info@mededu.fi.

Kuukauden potilastapaukset

Toukokuu 2024

Jamina 33v, iho-oireet
24.04.2024

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Hakeutuu terveyskeskuksen kiirevastaanotolle eilen alkaneen kutisevan ihottuman vuoksi. Aiemmin ei vastaavaa. 

Huhtikuu 2024

66-v nainen, sydän tykyttää
08.04.2024

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

66-v nainen on tullut terveysaseman kiirevastaanotolle joitakin päiviä jatkuneen sydämentykytyksen tunteen vuoksi.

Maaliskuu 2024

Jiri 43v, pahoinvointia
16.02.2024

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Potilas hakeutuu terveysaseman kiirevastaanotolle 1vko kestäneiden oireiden vuoksi. Kipua rintakehällä ja ylävatsalla, pahoinvointia. Ei aiempia kontakteja terveyskeskukseen, Kannasta eivät tekstit jostain syystä avaudu. 

Helmikuu 2024

Verta katetroidessa
18.12.2023

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Monisairas 78-vuotias mies on otettu eilen terveyskeskuksen vuodeosastolle keuhkokuumeen hoitoon. Olet aamukiertoa suorittava osaston lääkäri. Aikaisemmin aamulla kestokatetria laittaessa hoitaja ei saanutkaan katetria paikoilleen ja katetrointiyrityksessä virtsaputkesta tuli kirkasta verta.

Tammikuu 2024

35v mies, vatsakipu
23.10.2023

Tapaamisen tiedot

Sairaalapäivystys

Olet yhteispäivystyksessä kirurgian etupäivystäjänä. Listallesi tulee yöllä perusterve 35-vuotias mies oikeanpuoleisen vatsakivun vuoksi. Kipu alkanut äkisti ja tuntuu navan korkeudella. Potilas hälyyttänyt ambulanssin, jolla tuotu päivystykseen. 

Tammikuu 2024

Pinja 48v, tukkoisuus vaivaa
14.12.2023

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Etäkontakti

Soittaa terveysasemalle. 

Hyperkolesterolemia ja hypertensio. Lääkityksinä rosuvastatin 5mg 1x1 ja ramipril 5mg 1x1. Päänsärkyä ja nenän tukkoisuutta viimeisen kahden viikon ajan. Kokee, ettei ole työkykyinen. Kertoo, ettei ole työterveyshuolto. Konsultoitu lääkäri Huvukaista, joka ohjeistaa potilaan akuuttiajalle. Varattu potilaalle akuuttiaika tälle päivälle klo 14.

Joulukuu 2023

Veeti23, älykellon EKG huolettaa
10.10.2023

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Potilas on ollut yhteydessä kuntayhtymän lääkäri-chattiin  rytmihäiriötuntemuksista. Hän on välittänyt chattiin kuvan älykellollaan rekisteröimästä EKG:sta. 

Chatista potilas on ohjattu terveyskeskuksen vastaanotolle arvioon. 

Lokakuu 2023

52v Pirkko-Liisan päräyttävät paineet.
01.03.2023

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

52-vuotias rouvashenkilö saapuu terveyskeskusvastaanotolle ns. vuosikontrollin verenpainetaudin vuoksi.  Verenpainetauti on todettu vuosi sitten ja lääkitystä on lisätty asteittain. Nykyisellään lääkehoitona on Candesartan 32mg x 1, Amlodipin 5mg x 1 sekä melko vastikään aloitettu Hydrex semi 25mg x 1.   Verenpaineet ovat edelleen olleet kotimittauksissa korkeita. Tunnollisesti tehdyn 5 vrk kotiseurannan aamuarvojen keskiarvo on 163/96 ja ilta-arvojen 159/99 mmHg.  Kerrankin vastaanottoaikaa on varattu ruhtinaallisesti kontrollia varten.

Syyskuu 2023

Sarianne 37v, vatsavaiva
14.09.2023

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Hakeutuu työterveyden vastaanotolle pari kuukautta kestäneen löysävatsaisuuden vuoksi. 

Toukokuu 2023

Aila 84v, jalat eivät kanna
10.05.2023

Tapaamisen tiedot

Sairaalapäivystys

Tytär vieraillut illalla potilaan luona ja kiinnittänyt huomiota siihen, että potilas ei oikein jaksanut vastailla kysymyksiin ja vaikutti voipuneelta. Kahvipöydästä noustuaan potilas horjahtanut lattialle, ja tytär soittanut ambulanssin.  

Potilas makaa päivystyspoliklinikan pritsillä, kun saavut tutkimaan häntä. Klo on 20:25

Kehitämme potilassimulaattoria toiveidenne mukaan, joten vastaathan käyttäjäkyselyyn. Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin. Kiitos sinulle!

Tästä kyselyyn: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=9uHatySX9UyBtUE0aLKr1m4f5yALRU5Dor1m-domR_dUQkNEUkdJVzdaQzcwRllESzNYSktMTkJBSS4u

Huhtikuu 2023

72v mies, virtsaamisvaikeus
31.03.2023

Tapaamisen tiedot

Kattava terveyskeskuspäivystys

Aamusta lähtien virtsaa tullut vain tipoittain. Alavatsalla lievää jomotusta.

Maaliskuu 2023

17v Nicon akuutti hätä.
24.02.2023

Tapaamisen tiedot

Sairaalapäivystys

17-vuotias Nico saapuu sairaalapäivystykseen  klo 23 aikaan kotona voimakkaasti heikentyneen yleistilan ja vatsakivun vuoksi. Potilas saapuu ensihoidon tuomana ennakkoilmoitettuna ns. hätätilapotilaana. 

Helmikuu 2023

Miro 19, kurkkuun koskee
11.01.2023

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Potilas saapuu terveysaseman kiirevastaanotolle voimakkaan kurkkukivun vuoksi. 

Tammikuu 2023

Tammikuun potilastapaus on astetta haastavampi. Älä turhaudu, vaikka et pääsisikään oikeaan diagnoosiin. Tärkeintä on oppia tunnistamaan potilaan vaiva, ja muistaa se jatkossa erotusdiagnostisena vaihtoehtona.

64-vuotiaan miehen punainen jalka
19.10.2022

Tapaamisen tiedot

Kattava terveyskeskuspäivystys

64-vuotias Markku saapuu terveyskeskusvastaanotolle oikean alaraajan punoituksen ja turvotuksen vuoksi.  Oireet ovat kestäneet nyt 3 vrk ajan. 

Joulukuu 2022

68v Tellervon kuume ja säryt
31.08.2022

Tapaamisen tiedot

Sairaalapäivystys

68-vuotias Tellervo saapuu keskiviikkoiltana miehensä tuomana keskussairaalan päivystykseen edeltävänä viikonloppuna alkaneen korkean kuumeen ja päänsäryn vuoksi. 

Marraskuu 2022

Toistuva tulppa kiusana
10.10.2022

Tapaamisen tiedot

Erikoissairaanhoito

63-vuotias Mirjami tulee yleissisätautien pkl:lle lähetteellä. Hänellä on todettu kahden vuoden sisään jo toinen laskimotukos alaraajassa ja määrätty rivaroksabaani-lääkitys sairaalapäivystyksestä. Toistuneen SLT:n vuoksi potilas on ohjattu poliklinikalle lisäselvittelyihin. 

Lokakuu 2022

45v naisen tykyttely – Kuukauden potilastapaukset – Lokakuu
05.10.2022

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

45-vuotias nainen hakeutuu terveyskeskuksen vastaanotolle sydämen muljahdustuntemusten vuoksi. Toimit terveyskeskuksessa lääkärinä, ja tavoitteenasi on (työ)diagnoosin asettaminen ja hoidonmääritys.

Syyskuu 2022

58v naisen kipuvaiva - Kuukauden potilastapaukset - Syyskuu
02.03.2022

Tapaamisen tiedot

Perusterveydenhuolto

Terveyskeskuksen vastaanotolle saapuu 58-vuotias nainen, joka valittelee jo pidempään jatkunutta kipua vasemmassa ranteessa sekä sormissa ja polvissa.  Kyllästynyt tilanteeseen kun kutomisharrastuksen joutunut kipujen vuoksi lopettamaan. 

Pidätkö simuloiduista potilastapauksista? Kaikki opettajat voivat tehdä potilastapauksia MediOppiin ja käyttää niitä omassa opetuksessa. Vinkkaa ihmeessä opettajalle että voi käyttää MediOppia! Opettaja voi tutustua MediOppiin osoitteessa yliopistot.medioppi.fi tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@mededu.fi.

Anna palautetta

Kysyttävää? Palautetta? Kehitettävää?

Tämän lomakeen viesti lähetetään sähköpostina kehittäjille. Jos haluat vastauksen, liitä viestiin myös sähköpostiosoitteesi!Paljonko on 6 + 9?

Jätä viesti!